Att själv göra som man ålägger andra

Ur Norra Skåne torsdag 30 september 2010

Rubrik

SD-politiker kan uteslutas av Ola Westerberg TT, Olle Lindström TT, och Maria Ploberg

Min reaktion:

När jag läser den här artikeln, blir jag bestört. Folk som har röstat på Sverigedemokraterna – jag själv röstade INTE på dem – eller som säger sig sympatisera med dem, kan uteslutas ur fackföreningen och ur andra föreningar. Men så borde det inte få gå till!!! Fackföreningar är till för att vidmakthålla löntagarnas rättigheter och detta har ingenting med folks åsikter att göra. Om man börjar utesluta sverigedemokater kan man snart gå vidare och undanta andra människor med ”fel” åsikter. Var ska det då sluta?

Folk som kommer till tals i samband med artikeln tycker att detta är helt rätt. De menar att ”sverigedemokraterna kan upprätta en egen fackförening”. Det kan de i och för sig göra. Naturligtvis måste även sverigedemokrater rätta sig efter fackets regler; vill de ha egna regler måste de naturligtvis bilda ”eget”.

Att utesluta folk på grund av avvikande åsikter. Detta tycker socialdemokraterna och facket är helt OK vad beträffar dem själva. Men när det t ex gäller svenska kyrkan så måste denna – så har socialdemokraterna bestämt – acceptera sådant som av hävd aldrig tolererats i kyrkan.

Detta tycker jag är en principsak. Tillåter man inte oliktänkande i sina led, kan man inte kräva av en annan instans att den ska tillåta avvikande åsikter. Och tvärtom: kräver man av en instans att denna ska tillåta sådant den ursprungligen förbjudit, då måste man själv vara lika vidsynt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s