Idag blir det valberedning….

Den fjärde december. Ett nytt steg tas mot valet av ny (S)-partiledare. Dessutom är deras valanalys för 2010 färdig. Den blev 45 sidor. Första delen en massa siffror och tabeller som ska beskriva valet genom jämförelser. På slutet lite uppräkningar av vilken politik som slagit, vilka förslag som gått igenom i väljarkåren och vilka som slagit slint. Exempel på det sistnämnda är löftet till ålderspensionärerna om en skattesänkning på 17 miljarder.

Är det kanske så att merparten ålderspensionärer är så rika att 17 miljarder är bosch för dem? Har hittat lite siffror om vilka inkomster olika pensionärsgrupper har, men har inte lyckats dra någon slutsats ännu. Ålderspensionärer grupperas efter ålder samt ifall de har ålderspension plus garantipension eller ålderspension plus tilläggspension, dvs ATP.

Och ATP är ju en hel historia bara det. Som jag inte vet hur det är bestämt det ska fungera framöver.

Fast pensionärer kan ju ha röstat på de borgerliga av andra skäl. Men varför röstar de inte på (S) som äldre personer brukar? Är det ett generationsskifte? De som föddes 1910 är 100 år och av dem levde de flesta i fattig-Sverige. De som föddes 1940 är 70 år. Detta år avskaffades statarsystemet och dessa barn var ännu små de första åren efter kriget när fattigdom började vändas i rikedom och folk fick det allt bättre. Gissar att i stort sett folk födda före 1940 röstar på Socialdemokraterna, men av dem som föddes efter det året så röstar de flesta på Alliansen.

Det är inte troligt att rika pensionärer skulle säga nej till skattesänkning. Det är säkert så att skattefrågan inte varit avgörande för borgerligt sinnande äldre. De måste ha tyckt att  Alliansen i stort hade ett bättre valerbjudande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s