S bör ta fajten med LO

tycker Dany Kessel, Expressen, sidan 4 Debatt onsdag 24 nov 2010. Där han beskriver: ”Så kan S bli ett framgångsparti” Han är ekonomistudent och medlem i Socialdemokratiska ekonomklubben

Politisk term: Triangulering =att man i grundläggande frågor, där man inte har opinionen med sig, försöker hitta en ståndpunkt närmare motståndarens. Detta för att locka väljare från mittfalangen. Triangulering är en modern variant på ”marginalväljarteoremet” att politik utformas så att den drar till sig röster från dem som vacklar mellan t ex två block.

Det var Bill Clintons chefsrådgivare Dick Morris som hittade på termen. Även Reinfeldt har utnyttjat triangulering. Att triangulera kan vara svårt i partier med stark intern demokratisk process som kräver att medlemmarna står bakom politiska förändringar.

Triangulering gör att man utsätter sig för kritiken att vara opportunistisk, vilket drabbat bl a John Kerry 2004. (Wikipedia)

 

Dany Kessel framhåller att Socialdemokraterna under valrörelsen triangulerade Borgs skattepolitik med jobbskatteavdrag och sänkta pensions- skatter. Det var dålig politik. Varför det?

Problemformuleringen som Borg utgått från har delvis saklig grund. Vidare: skattesystemet behöver reformeras. Hur då?

Systemet formades i slutet av 80-talet, men förutsättningarna har ändrats. Det bör ändras för att möta arbetslösheten och klimathotet.

Problem: tjänster är för dyra visavi varor. Hur menar han då?

Tjänstekonsumtion ger fler arbeten och är miljövänligare än konsumtion av varor. Inga undantag? T ex en hårfrisörska som spiller kemiska medel ner i avloppet?

För att få folk att köpa fler tjänster borde man höja företagens vinst- och miljöskatter, men minska skatten för anställda. På så sätt korrigeras  förhållandet mellan priserna till fördel för tjänstesektorn. Detta fattar jag inte hur det är tänkt att fungera.

Borgs lösningar är små, ineffektiva och ger små effekter per krona. ”De ökade inkomstskillnaderna underminerar vår välfärd och sliter sönder vårt samhälle.” Drabbar många som kortsiktigt gynnats.

Svaret för Socialdemokraterna: låt Borgs politik vara. Bygg en  skattepolitik på socialdemokratisk grund, en som jämkas med arbete, jämlikhet och klimat. Enligt följande:

1. Sänk skatten vid anställning. Höj vinst- och miljöskatter.

2. Progressiv fastighetsskatt för rika får betala skattesänkningar för låginkomsttagare.

Denna reform gynnar inte den kapitalintensiva exportindustrin. Därför kan LO och IF Metall vara emot, likaså villaägare som drabbas av fastighetsskatten.

Socialdemokraterna bör inte se varje reform per se utan integrera skattepolitiken med varje annat politiskt område.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s