Saknar S existensberättigande?

Socialdemokraterna ville anpassa sig till Alliansens plattform!

Lars Ohly gör ett utspel i DN Debatt den 19 december 2010. ”Socialdemokraterna har blivit ett räddhågset parti”

Ett byte av både regering och politik är vad Vänsterpartiet ville då RG inleddes 2008 och det vi då fick gehör för. Detta var förutsättningen.
Men Mona Sahlin och språkrören splittrade oppositionen redan i oktober 2008. Inte desto mindre bestämde RG-partiledarna att den gemensamma valrörelsen 2010 skulle utgå från jämlikheten. Vänsterpartiet framlade boken ”Jämlikhetsanden” som värdegrund för valarbetet. Var för sig skulle S profilera sig med arbetspolitik, Miljöpartiet med miljöpolitik och Vänsterpartiet med välfärdspolitik. V. höll sig konsekvent till ursprungsplanen. S talade i stället om skattesänkningar för pensionärer och Mp om sänkt tjänstemoms – Mps enda fråga under RGs samarbetsförhandlingar.

Vid sidan av jämlikhetsprojektet, skulle RG partierna profilera sig själva: Socialdemokraterna genom arbetspolitiken, Miljöpartiet miljöpolitiken, Vänsterpartiet välfärdspolitiken. Denna agenda frångicks när man började tävla med högern om skattesänkningar för pensionärer. I stället för miljön talade Miljöpartiet om sänkt tjänstemoms. Deras enda fråga i RG-plattformsförhandlingarna

Socialdemokraterna ville ligga närmare Alliansen. Det märktes på att S var så angelägna om att få veta vad som stod i Alliansens manifest så till den grad att vårt eget valmanifest försenades. Partiföreträdarna satt i interna möten i stället för att sätta igång valrörelsen. Räddhågsenhet att avvika för mycket från Reinfeldt och Borg gjorde blockskillnaderna små.

Eftervalsdebatten i Socialdemokraterna och Miljöpartiet handlar om att vi inte gick tillräckligt långt åt höger.
Nu tar man avstånd från både förmögenhetsskatt och skatt på fastigheter samt förespråkar rut.

Mp och S bortförklarar valförlusten mot RG-samarbetet.På Socialdemokraternas förtroenderåd nyligen yttrade Mona Sahlin: ”ett samarbete med Miljöpartiet eller samarbete med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet signalerar helt olika vägval”. Ohly håller med om detta, men konstaterar att samarbete är misslyckat om det syftar till att härma högerpolitiken. RG-samarbetet, säger Ohly, hade förvisso svagheter, men man måste ta fram ett alternativ till alliansregeringen.

Vänsterpartiets medverkan var inte problemet.

Socialdemokraterna var problemet. Deras brist på reformpolitik och idér. Att de varken vågar förändra samhället eller utmana högeropinioner. När de drar åt höger, återstår V som enda rödgröna alternativet.Om oppositionen mot Alliansen reduceras till Vänsterpartiet kommer högern vinna fler val. Då blir Sverige blir osolidariskt och mindre jämlikt.Att de varken minskar klyftor eller ökar jämlikheten Att det enda som S eftersträvar i väljarnas ögon är makt. Allt detta gör att de saknar existensberättigande.

Nu talar Ohly om medelklassen och mittenväljarnas åsikter Vänstern skulle kunna vädja till deras ”lagommentalitet” – mitt uttryck! Ohly: ”en stor del av medelklassen har en ganska pragmatisk syn på politiken. De vill ha generella välfärdslösningar, ett hyfsat rättvist samhälle med miljöhänsyn och klimatansvar. De flesta är toleranta och positiva till invandring och mångfald. De är villiga att betala skatt om servicen som de får är bra och kommer många till del. De tycker inte om stora klasskillnader eller ojämställdhet.”

Vänsterpartiet däremot. V höll sig till välfärdsprofilen och den ursprungliga planen. Vi kunde vunnit om vi sagt att levnadssättet bör anpassas till klimatet. Tagit avstånd från avregleringar som ökar marknadstänket. Attackerat privata riskkapitalbolags vinstgirighet från skola, vård och omsorg. Drivit en offensiv om jämställdheten.

Vänsterpartiets målsättningar i valet
1. Rödgröna vinner – ej uppnått
2. Vänsterpartiet ökar – ej uppnått,
3. Ökning medlemsantal – plus 3000 medlemmar!
4. Genomslag i en fråga – uppnått (att välfärden ska öka utan privata vinster)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s