Skillnader Sossarna och Vänstern?

Vänsterpartiets stadgar säger att man inte får verka för något annat parti samtidigt som man är medlem i V. Socialdemokraternas stadgar säger, något obestämt, att medlemmar inte får vara ”osolidariska”. Men är inte gränsen mellan V och S väldigt tunn? Tycker nog snarast att dom partierna överlappar varandra och snarast nu är ”två socialdemokratiska partier” som det resonerades om i detta inlägg från 2001.

Vilka klart uttalade skillnader finns mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, skillnader som gör att de fortfarande envisas med att vara två partier?

Skulle vara Vänsterpartiets syn på EU, uttrycks det i artikeln med hänvisning till vad Karl-Olof Andersson skrivit i Tiden, nr1 2001.

Till slut hittar jag Ohlys kommentar längre ner på sidan: han håller med att det finns beröringspunkter mellan S och V.  Han nämner samarbetet med S och Mp som tydligen började redan efter valet -98. Vänsterpartiet måste hålla sig avskiljt från socialdemokraterna då dessa, enligt Ohly, inte är tillräckligt radikala och står för ”systemet”, medan Vänsterpartiet inte tvekar på systemkritik. Vänsterpartiet är ”anhängare av en socialistisk samhällsomvandling”.

Jaha. Revolution igen. Fast dom ”inte är kommunister”. Hur ska den samhällsomvanlingen se ut?  En, tydligen, där ”(inte) kapitalismen är det främsta uttrycket för /…/förmåga(n) att bygga solidariska och rättvisa samhällen.”

Nu vill jag väldigt gärna se en beskrivning av detta alternativa vänstersamhälle.

Socialdemokraternas politik är inte tillräckligt socialistisk, hävdar Ohly. Är S rättvisa och solidariska när de sänker högavlönades skatter men försämrar för lågavlönade, hyresgäster och pensionärer? Samt att socialdemokraterna även har genomfört avregleringar och utförsäljningar?  Socialdemokratins ställning som samhällsförändrande kraft är med rätta ifrågasatt.

En annan sak som Ohly påpekade 2001: om vänsterpartiet och socialdemokraterna skulle gå ihop, skulle många förlora tron på politisk demokrati som ett sätt att förändra, att bekämpa klasskillnader och profithunger. De röstsvaga och maktlösa skulle då inte ha några politiska representanter, nämligen v – som skulle varit uppslukat av s.

Artikelskribenten tar upp det vanliga gamla tugget att väljarna inte avskräcks av vänsterpartiets kommunistbakgrund. Det var tidskriften Arena som år 2000 hade en ledare ”Bilda regering” där man hävdade att Sverige nu hade två socialdemokratiska partier. Karl-Olof Andersson tyckte i Tiden nr 1 2001 att partierna ”  uppvisar stora likheter att en diskussion om samgående mellan de båda partierna nu bör kunna upptas” och ”När det gäller synen på idétraditionen, mål och allmänna riklinjer för politiken är formuleringarna i de båda programmen i stort sett identiska” och ”Inom politikens huvudområden så är skillnaderna små och framförallt inte principiella.   ”Och ser man till partiernas program respektive programförslag finns det få sakliga skäl för att splittringen av arbetarrörelsen ska bestå.”

För (s) krävs det rejäla omprövningar, kommenterade Arnljot den 21 feb 2001.
Schyman hade talat om en gemensam valplattform, men AIPs ledare ansåg att om vänsterpartiet skulle integreras med socialdemokraterna, skulle många osäkra väljare (Pallas Athena: läs. högersossar!) börja rösta borgerligt. Pallas Athena: som att det blev fler borgerliga röster då än socialdemokraterna möjligen ökade med om de involverade vänsterpartiet.

Undrade vad AIP var för tidning. Aktuellt i Politiken, socialdemokraternas partitidning. Den får jag ju själv ibland.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s