Fridolinchatt å Romsonchatt

Fridolinchatt. Romsonchatt.Den 22 maj 2011

Fridolin verkar ha fått de mest seriösa frågorna. Utveckling av förnybara gått snabbt – förra året mer pengar på vindkraft än fossila och kärnkraft tillsammans. Tyskland 350000 personer i alternativ energi.

Astridreaktorer, som minskar den långlivade strålningen med 1% och ökar energiutbytet med 100-300 gånger? Pallas Athena: Verkar inte va nåt bra alternativ: bara strålskillnad 1 procent!

Fridde vill legalisera fildelning (personligt bruk) annan ersättning till kulturskapare… Satsa inte på militär – vård omsorg och skola -beträffande skola mer info till hösten. Gamla vanliga: fler lärare. Kompetenshöjning. Mer övrig personal, t ex kuratorer.

Sysselsättning eller Inflation? Riksbanken fått instruktioner enligt USA-modell: dess räntepolitik ska formas av samhällsmålen, bl a hålla nere arbetslöshet.

Avreglerad elmarknad gav skenande priser och bolagen får jättevinster. Mp: hitta modeller att överföra mer nätavgifter till dom avgifter man själv kan påverka. Varför vill du inte längre driva frågan om sänkt arbetstid? Är det inte en bra reform för arbetslösheten, att dela på de jobb som behövs?

-Politiker styr inte längre över arbetstiden, det avgörs i avtal mellan fack och arbetsgivare. Därför måste vi söka nya lösningar för att ge människor mer makt över tiden. Kriminalvård där man kan ta sig ur kriminalitet. Rättsfall där man kan tycka  påföljden borde blivit hårdare. Friårsreformen:  mer makt över arbetstid. Några sliter ut sig, andra får aldrig en chans på arbetsmarknaden. Behövs: förbättrat utbildningssystem. Arbetsmarknadsreformer som ger mer makt över sin tid. Folkbildare vill avreglera folkbilningen. ”fler kreativa aktörer kan hjälpa till med folkbildningsuppdraget” —- Pallas Athena: studieförbund, folkhögskolor … vad mera? Fridolin säger: ” ”systemet med deltagarveckor har en hel del problem” men vill inte avreglera utan att vara klar över konsekvenserna. Studieförbundens m fl arbete får  inte hotas.

Åsa Romson fick försvara sig mot rökare som vill kunna röka fritt på fler ställen. Dessutom anklagas partiet för jaktfientlighet:” jaktbyten är miljövänliga!Djurrättsfronten för stort inflytande! ”Miljöpartiets ”fria” invandring: utlänningar ska kunna arbeta och driva företag, bidrar till samhället. Fridolin sa att svårt sjuka barn borde få stanna. Köra med etanol – lika dyr som bensin?  – Förnybart: etanol, biogas mm. Bensin ska vara dyrare än etanol. Varför förbud mot militär vapenexport? Alla länder rätt till försvar. Många arbetstillfällen. Stor del av ekonomin. Vapenhandeln bör minska globalt.

JOBBSKATTEAVDRAGET FRIDOLIN: Helt fel priortering när vi behöver lägga järnvägsräls och rusta upp miljonprogrammens bostäder och skolor. ROMSON: Vi tycker inte att det är prioriterat att gå vidare med ett jobbskatteavdrag i dagens ekonomi.

A-KASSAN FRIDOLIN: Nivåerna måste vara sådana att den arbetslöse kan känna en trygghet att man inte ska behöva gå från hus och hem. ROMSON: Den behöver förändras och framför allt harmoniseras med sjukförsäkringen, så att vi får ett system som hänger ihop. SJUKFÖRSÄKRINGEN: FRIDOLIN: Den behöver vi verkligen återställa. Min mamma blev sjuk när jag blev tio. Jag är tacksam att det inte var i dag. Då hade hon blivit utförsäkrad. ROMSON: Den behöver harmoniseras med a-kassan. Att folk inte hamnar mellan stolarna.

BENSINSKATTEN: FRIDOLIN: Vi måste fundera över hur effektivt det är med fortsatta bensinskattehöjningar. Jag tar hellre strid för att det införs en skatt på inrikesflyget söder om Sundsvall. ROMSON: Vi måste ha styrmedel som koldioxidskatten som göratt vi får bilar som går på förnyelsebara bränslen och är mycket mer effektiva.

SAMARBETE MED REGERINGEN FRIDOLIN: Vi kommer inte att sitta i riksdagen och rulla tummarna och inte vara beredd att samarbeta med regeringen, när vi kan få igenom en politik som vi gemensamt står för. ROMSON: Ska man genomföra politik så är det regeringen man måste samverka med, i enskilda sakfrågor, men jag ser inte att det finns särskilt stora utsikter i särskilt många frågor.

Styrkor och svagheter enligt K-G Bergström 

– Fridolins absoluta styrka: redan känd och etablerad.

Fridolins svagheter: inte så kunnig på miljöbiten – opportunistiskt drag: kritisk att Mp försvagade LAS i TCO-tidningen, Dagens Industri: tillväxt och industrivänlighet.

Ledarförmågan avgörs om han kan ta beslut som inte är opportuna.

Åsa Romsons styrka: miljöexpert, förankrad i Mp.

2010 sa 72% av partiväljarna att de stod till vänster, 1991 inte mer än 43 %.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s