Juholt reder ut Skuggbudgeten

Juholt och Waidelich har varit i blåsväder, men verkar kunna styra upp den socialdemokratiska skutan.

”Budgeten var huller om buller”

försvarar sig Juholt i en intervju i dagens Aftonbladet av Lisa Röstlund.  Margareta Sandebäck fotograferade S-ordföranden.
Håkan Juholt.  
Det fanns aldrig några förslag om a-kassa och sjukförsäkringar.Kritiken i mejlet handlade främst om att kapitelindelning saknades.Och Rut är en ”otroligt liten fråga” internt. MEJLET – VILKET MEJL?
Vad säger du om den interna kritiken?
Sammanfattning: Det är tidningarnas rapportering det är fel på. Budgeten innehåller helt enkelt det som han lovade i installationstalet i Almedalen och Västertorp. Folk  har ett väldigt sug, intresse och förhoppningar om vår budget, det spekuleras mer om våran än om regeringens.

Gruppledarens kritik att budgeten inte håller måttet?– Hon har rätt. Budgeten var inte klar. Det fattades sjukvårdspolitik, försvarspolitik mm. Först beslutar gruppstyrelsen och verkställande utskotten (VU). Sedan går budgeten till ledamöterna.  Då finns inget alls utrymme att dskutera . Men Juholt inviterade till diskussion.  

Carina Moberg säger att budgeten bör skrivas om? –  Dokumentet var oöverskådligt, strukturen huller om buller och utan kapitelindelning. Juholt ville få ut det till riksdagen tidgare. Bättre riksdagsgruppen diskuterar även ofärdiga beslut. Det allra värsta som kan finnas för ett parti som gjort ett fruktansvärt dåligt valresultat är tystnad. Att man inte pratar.

– Jag har ända sedan jag blev vald för sju månader sedan sagt att i Sverige ska sjuka och arbetslösa inte tvin fattigdom. Att någon då trodde att jag inte skulle försöka reparera A-kassa och sjukförsäkring, det är helt obegripligt.

Så det stämde inte, det som läckte ut?– Nej, nej. Det var inte ens skrivet.Var kommer uppgifterna i så fall ifrån?– Det kan vara missförstånd. Jag vet inte, jag har bara suttit och tittat vid sidan om och tänkt ”Vad är det här för något?”.Det är inte så att ni har backat på några förslag?– Vi hade inga förslag. Gruppstyrelsen hade inte behandlat det. Däremot kastade vi ut ett antal olika frågeställningar som inte var beredda.

Hur skulle jag ha kunna komma tillbaka till onsdagens pressträff när jag hållit tal under sju månaders tid om att fattiga och sjuka inte ska tvingas till arbetslöshet – nu ska jag lägga min första budget, att jag då inte skulle göra något åt a-kassa och sjukförsäkring? Men vad är det som tillkommit i processen med riksdagsgruppen ?–Utbildning, yrkesutbildningar,  generationsväxling, traineejobb. miljö- och forskning, barnfattigdomen. När det gäller A-kassan –det förslaget riksdagsgruppen fram tillsammans med gruppordföranden. Socialförsäkringarna? Vi ska reparera sjukförsäkringarna och A-kassan. Vi kommer att lägga tak på Rot och Rut. Styra över pengar från Rot till bostadsbyggandet. Hushållen kommer fortfarande kunna dra av för badrum och kök, men i dag är det ett par hundratusen, det är orimligt högt.

Lena Sommestad skrev en debattartikel att Rut bara gynnar rika. Ni varit kritiska mot Rut tidigare?  Är Rut emlösning för jäktade lågavlönade eller arbetslösa barnfamilerj?Det är riktigt.Vi lägger tak på Rut, men lägre än Rot. Nu för barnfamiljer med stressiga livspussel och stödbehövande pensionärer med dålig hemtjänst. Många pensionärer säger att kommunen dragit ner så mycket på hemtjänsten att de inte får någon hemtjänst, och det som finns kvar är Rut. Det är ett politiskt systemskifte.

Långsiktigt krävs utbyggnad av barnomsorg, kollektivtrafik och motarbetande av obetald övertidsarbete. Det är små pengar, några hundra miljoner, ingen nytta lägga dem direkt på barnomsorgen. Långsiktigt rustar man upp hemtjänsten, kortsiktigt, för dagen, kan pensionären utnyttja Rut. – Rut behövs för att få ihop livspusslet för väldigt få människor, men framförallt pensionärer.

Har pensionärer med lägst inkomst råd med Rut? – Nej. Det absolut bästa för dem är att vi får fortsätta att bygga upp kommunernas verksamheter. Oj då. Det tycker jag var kasst!

Hur går diskussionerna om Rut internt hos er? Många tycker genuint illa om lösningen, men just nu kan vi inte leverera ett alternativ för de människor som behöver den. Socialdemokratin är alltid pragmatisk.

Vems fel är det att det blivit en diskussion om splittring inom partiet? En boll som rullar springer många efter. Inget problem med intresset för vår budget.Är inte detta negativ publicitet?– Nej positivt. S är partiet man bryr sig mest om.

Kritiken mot att det varit tyst från dig. Jag fick ett sms att det var tyst om mig. Då stod jag i direktsändning i Radio Uppland. Tyst om mig? Jag reser runt i hela landet och lyssnar  och varit upptagen med budgeten. –

Det har skrivits att du recenserat en opera? Tråkigt många inte ens sett en musikal. Alla bör se politiska musikaler som Les Misérables. Blev påverkad av den och skrev kulturartikel. Struntar i att kritiker sitter på höga hästar.

 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s