Må andra sidan höras

Angående konflikten i Syrien har Jyllands-Posten ett intressant inlägg. För övrigt såg jag häromdagen ett nyhetsinslag om att de kristna i Syrien inte är så förtjusta i upproret, snarare tvärtom. De kristna kommer få det sämre – kanske mycket sämre med förföljelser och allt – om Assad-regimen störtas.

Profil

Mrutyuanjai Mishra blogger om spændingsfeltet mellem krise og konflikt, vækst og udvikling i Indien, Pakistan og Sydasien generelt.

Baggrund:

Mrutyuanjai Mishra er europæisk master i menneskerettigheder og demokratisering, freelanceskribent og samfundsdebattør.

Mrutyuanjai Mishra blogger om menneskerettigheder og demokrati med fokus på internationale forhold og de perspektiver, som de rummer for Danmark.

Mrutyuanjai Mishra kommer oprindeligt fra Indien og behersker fire indiske sprog. Derudover taler han flydende engelsk og dansk.

Andet:

Mrutyuanjai Mishra bidrager jævnligt med kronikker og kommentarer i de landsdækkende aviser, hvor han primært beskæftiger sig med aktuelle emner med internationalt perspektiv.

Sted:

Malmø

Website:

Besøg

Emneord:

Brændpunkt

Skrevet af Mrutyuanjai Mishra

Er det bedre at erstatte Assad og Alawiter med Al-Queda i Syrien?

Dato: 28. juli, 2012

Emner:

11

Hvad kan vi egentlige lære af, hvad der sker i Mellemøstens brændpunkt Syrien? Har I lagt mærke til, at pro-sunni muslimske kommentatorer og journalister vælger ikke at fortælle, hvem der deserterer fra Bashar-al-Assads regime i Syrien? Men de fleste af dem, også dem i nogle af de højeste positioner, er folk, som tilhører andre klaner eller stammer eller har sunni-muslimsk baggrund.

Alawitter bliver ikke betragtet som rigtige muslimer af sunnierne, fordi de ikke går så meget op i at besøge moskeer osv., og deres kvinder ikke så tit går med slør. Alawitter er en minoritet, som ønsker mere ligestilling mellem kønnene, hvilket især bliver tydeligt, hvis man sammenligner med det sunni-muslimsk dominerede samfund, hvor kvinder oftest er dårligt stillede.

I Syrien kæmpere alawitterne, mod den anden stamme og religiøse retning, sunni-salafisterne, som har et snævrere og mere fundamentalistisk syn på islam, og som bliver finansieret af Saudi-Arabien, Qatar og Golf-staterne. Saudi-Arabien kan ikke direkte støtte kampen, og derfor vælger de at kanalisere økonomisk støtte og våben til oprørerne via Tyrkiet.

Tyrkiet har fået en nøgleposition på grund af dets beliggenhed. Hvis vi snart oplever Assad-regimets fald, er det ikke helt utænkeligt, at det kan resultere i etnisk udrensning og blodbad. Det ved alawitterne og de kristne udmærket godt, og derfor vil de kæmpe til det sidste. Det bliver en beskidt krig, hvor den ene parts overlevelse er afhængig af den anden parts udslettelse.

Vesten vil af med Assad, fordi han er Irans forlængede arm og har forbindelse til Hizbollah. Men tør Tyrkiet, som også er domineret af sunni-muslimer, gå direkte i krig med Assad og hans regime? Det tror jeg næppe, for alawitterne og kurderne i Tyrkiet vil protestere kraftigt, og det kan destabilisere selve Tyrkiet. Hvad vil de så gøre i stedet? De er klar til at give alle modstandere af Assad og alawitterne fri passage gennem Tyrkiet. Der er mange hvis’er i øjeblikket. Men en ting er sikkert: Al-Queda er på banen igen.

Tyrkerne har intet imod, at Al-Queda-tilhængere og jihadister slipper over grænsen til Syrien for at udføre selvmordsaktioner. Her har vi konturen af Syriens fremtid, hvor salafister, jihadister, sunni-muslimske oprørere, demokratisk sindede oppositionsmedlemmer og mange andre vil kæmpe for at skabe en plads i fremtidens Syrien.

Russerne og Kineserne føler sig snydt af Vesten. Her er mit gæt: Syrien kan meget vel ende med en årtier lang borgerkrig ligesom Afghanistan, hvor alawitterne vil blive reduceret præcis som North Alliance blev der. De var moderate muslimer, som kæmpede mod det sunni-muslimske Taleban. Det er vigtigt at huske, at det var Vesten, der gav våben og træning til mujahedinerne, som senere dannede Al-Qaeda. Hvad kan vi lære af historien?

Spørgsmålet er: bliver Syrien det næste Afghanistan eller det næste Yugoslavien, med regulære etniske udrensninger, eller, bliver det et Irak med modsat fortegn, hvor sunni-muslimerne kommer til at sidde på magten, eller bliver Syrien et Libanon med mange års borgerkrig?

Er det ikke paradoksalt, at en mindre religiøs stat bliver forvandlet til en fundamentalistisk islamisk stat med Vestens hjælp.

Hvad er jeres bud?

Bliv ven med Jyllands-Posten

 Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s