Hur ser arbetarklasskonservatism ut?

Taget från det Lena Mellin skriver i dagens Aftonbladet. Längre ner står om den farliga (?!?) Arbetarklasskonservatismen och uppradas olika frågor som denna avviker från Soc. dem. åsikter, får man förmoda då.

Skulle vilja ha exempel på Arbetarklasskonservatism i de olika frågorna.

Förresten: hur ser då Medelklasskonservatism ut? Skiljer den sig mycket från Arbetarklassens konservatism?

Genom att peka ut Social­demokraterna som huvud­fiende tvingas Löfven till ett tvåfrontskrig. (Språkgroda här: genom att peka ut Socialdemokraterna tvingas Löfven etc….här ser det ut som Löfven själv är subjektet!)

Ska så klart vara: Genom att peka ut Soc.dem. tvingar Åkesson Löfvén att…..

 

framställde Jimmie Åkesson sitt parti som det enda oppositionspartiet. skylten på talarstolens framkant, där det i vanliga fall står ”vi älskar Sverige”, hade bytts till en med etiketten ”oppositionspartiet”.

Åkesson utmålade sitt parti som det enda i opposition mot ”sjuklövern” i riksdagen, alltså de övriga riksdagspartierna som enligt Åkesson är väldigt överens i de flesta frågor.

– Vi kommer att vara i opposition till båda blocken.

Striden står inte länge mellan vänster och höger, enligt SD-ledaren som i stället anser att den viktiga konfliktlinjen går mellan internationalismen och nationalismen. Att Sverigedemokraterna tillhör den senare gruppen och alla andra riksdagspartier den tidigare var underförstått. Enligt valforskningsprogrammet i Göteborg var en majoritet av SD:s väljare i förra valet yngre män, påfallande många med låg inkomst och låg utbildning. Alltså en grupp som i postindustrialismen har haft svårt att hävda sig på arbetsmarknaden.

Att de tycker att dagens utveckling ter sig skrämmande är inte konstigt. Men att klockan ska vridas tillbaka är tyvärr inte svaret även om SD-ledaren framställer det så. Utvecklingen går sällan eller aldrig bakåt. I så fall hade vi inte ens haft ångmaskiner vid det här laget.

För en vecka sedan presenterades en Sifo-undersökning: bland LO:s medlemmar är nära 17 procent beredda att lägga sin röst på SD. I åldrarna mellan 18 till 49 år är stödet nästan 30 procent.

Orsakerna:

1. arbetskraftsinvandring,  arbetare från andra länder, även inom EU ”stjäl jobben” .

Och enligt valprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson:

2. ”arbetarklasskonservatism” i frågorna:

a. invandring och

b. integration

c.jämställdhet

d. familj,

e.könsroller.

Mest läst idag
 • Har kämpat mot Folksam – i 10 år

  För elva år sedan skadade Camille Chamoun nacken i en…

 • Höggs i halsen på öppen gata

  En man i 40-årsåldern knivskars i halsen när han kom i bråk med ett gäng ungdomar på…

 • Advokaten: ”Min klient är chockad”

  TV+TEXT Han greps misstänkt för mordet på Per Häggström…

 • Tvingade sin flickvän ta lån och stanna inne

  En 29-årig kvinna hölls fången och utpressades på pengar av sin pojkvän i Arvika i…

 • Försäkrings-vd:n gör en pudel igen – i ett mejl

  Dina Försäkringar har…

Annonser